Planeten jorden

Ett fragment av en låt dyker upp i mitt huvud. Texten ”Planet Earth”. Melodin diatoniskt fallande. Jag kommer snart på fortsättningen. ”Planet Earth turns slowly”, så var det ja. Vem som har gjort låten minns jag inte. Via min bror får jag veta att artisten heter Owl City och låten Fireflies.


Men titlar och sådana ytliga data är egentligen irrelevanta här. Vad som är intressant är snarare varför just den frasen fastnade i mitt huvud. Och i andras, uppenbarligen; låten blev nämligen en stor hit. Vilket i och för sig inte känns omöjligt, men jag tycker ändå att den skiljer sig rätt mycket från annat som brukar toppa listor.

”Planet Earth” – det måste vara nåt som känns bra med att höra någon sjunga dessa ord. Framför allt om de sjungs med ömsinthet och värme som hos Owl City. (Föga förvånande sjungs orden över en subdominant.) Nog känns det som att dessa två ord mer än några andra karakteriserat 00-talet. Globalisering och globala konflikter. Global uppvärmning. TV-serier och film som BBC:s Planet Earth och Johan Söderbergs The planet – som på grund av de lika namnen ofta förväxlas, trots drastiska skillnader i innehåll och inte minst estetik.

Adam Young och planeten jorden.

Ja, nog ligger dessa ord i luften. Kanske kan man säga att begreppet ”planeten jorden” är ett av bytena som det just nu kämpas mest om, på den arena som är mänsklig kommunikation, kultur och politik. Som ett varumärke som alla vill ha ensamrätt på. Eller ett vapen som alla vill använda. Exakt vad begreppet ska innebära eller stå för finns det radikalt olika uppfattningar om. Att säga ”Planet Earth!” kan vara som att säga ”vi måste värna om miljön”. Eller ”vi måste värna om tillväxten”. Eller ”vi måste värna om demokratin”. Allt beroende på vems mun det kommer ur.

Hos Owl City finns inga storpolitiska korståg, åtminstone inte på ytan. Hos honom rymmer de två orden kanske snarare en längtan efter gemenskap. Eller tryggheten i att planeten jorden, trots alla eskalerande förlopp som hotar att kullkasta vår världsordning, fortfarande ”turns slowly”.

Annonser

0 Responses to “Planeten jorden”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: