Kort om obegripliga kroppar

Flera personer som har hört a/semblance of order (on a motet possibly by Josquin des Prez) har sagt till mig att rösterna i stycket påminner om små gulliga djur eller mystiska varelser (snarare än människor). Detta sätter verkligen igång mina tankar, och inte bara för att jag i allmänhet är fascinerad av gåtfulla, ansiktslösa gestalter (som i Antony Gormleys Field) och varelser, “existenser”, som inte går att kategorisera.

Field

Nej, när det gäller de “omänskliga” rösterna i a/semblance of order leds mina tankar också till något mer specifikt, nämligen Judith Butlers tankar om vad som krävs för att en kropp ska bli begriplig, och därigenom kunna bli en människa, en person. Detta sammanfattas i begreppet “den heterosexuella matrisen”

I inledningen till Könet brinner, som innehåller texter av Butler, skriver Tiina Rosenberg (som också gjort texturvalet till boken): “[Butlers] förmodligen mest omtalade och kända begrepp, den heterosexuella matrisen, betecknar en modell av genustydlighet som förutsätter att kulturellt begripliga kroppar måste utgå från stabila kön. För att uttrycka det enkelt: Kroppar är inte begripliga i sig utan kulturen skapar begripliga kroppar genom den heterosexuella matris som kräver en genusordning med två tydligt identifierbara kön/genus: ett kvinnligt/feminint och ett manligt/maskulint”.

Rösterna i a/semblance of order borde – trots elektronisk bearbetning – vara omisskännligt mänskliga. Ändå är det något som gör att vissa lyssnare snarare tänker på övernaturliga eller fantastiska djur. Kan detta bero på att röster som inte tydligt går att kategorisera såsom tillhörande ett och endast ett kön, riskerar att sluta vara mänskliga? Eller är det de förändringar i klang som rösterna genomgår på vissa ställen i stycket, som ger upphov till bilderna av att sångarna är sagovarelser? För det som så lätt kan röra sig mellan de poler som förknippas med manligt respektive kvinnligt, kan väl inte vara mänskligt? Eller?

Annonser

0 Responses to “Kort om obegripliga kroppar”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: